In memoriam Willemijn Petroff-van Gurp

 

Wil werd geboren op 7-11-1918 in een groot, streng gereformeerd gezin in Den Haag. Op haar 24ste ging ze zelfstandig wonen. Ze zag de Duitse bezetting als een groot onrecht. Daarom sloot ze zich aan bij een verzetsgroep en deed lang koerierswerk. Die verzetsgroep groep hield zich o.a. bezig met vervoer van wapens en hulp aan onderduikers (LO). Ze hoorde tot de landelijke knokploegen.

 fotoim

Wil van Gurp in de oorlogsjaren

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden werd ze in juni 1944 door de SS gepakt en opgesloten in de beruchte Scheveningse gevangenis, die de erenaam “Oranjehotel” had gekregen. Ook de Baarnaar Lodewijk van Hamel heeft er gezeten. Na een week werd ze overgebracht naar de “Scheveningse barak” in Kamp Vught. Deze gevangenen kregen minder eten en werden strenger behandeld dan de anderen.

Ernst Sillem

 

Ernst Sillem overleden

 

Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

In 1943 werd Ernst Sillem op transport gesteld naar Natzweiler-Struthof, dat werd aangewezen als Nacht und Nebel-kamp. Het doel van deze NN-kampen was om verzetsmensen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. In dit kamp werden ruim 54.000 gevangenen vastgehouden, onder wie ongeveer 600 Nederlanders.

Vanwege de naderende bevrijding door de geallieerden werd Sillem in 1944 op transport gesteld naar Dachau. Na de bevrijding van dat kamp duurde het nog een maand voordat Nederland de politieke gevangenen repatrieerde.

Bron tekst: NOS nieuws.

 

 

Foto: Comite international de Dachau, Fred Geerling

 

Ernst Sillem 14/7/23 – 17/10/20

 

Op 14 juli 1923 wordt Ernst Sillem als oudste van 5 kinderen (waarvan 2 zusje) in Baarn geboren. Hij is sportief (hockey) en speelt graag toneel, school interesseert hem veel minder. Als 17-jarige scholier bekladt hij met steeds een ander handschrift op een nacht in januari 1941 de muren in de gangen van het Baarnsch Lyceum, met leuzen als ‘Weg met Hitler’ en ‘Duitsers moordenaars’. Politieonderzoek leverde niets op. Pas na de oorlog vertelt Ernst hoe de vork in de steel zat.
Hij studeert aan de Koloniale Landbouwschool in Deventer als hij samen met zijn vriend Jaap van Mesdag op 31 augustus 1942 probeert per vouwkano naar Engeland te varen. Vanaf het strand van Goeree-Overflakkee, gewapend met twee gevulde fietstassen, enkele benzineblikken en Mesdags trompet, beginnen zij aan de overtocht. Als het weer op zee verslechtert, dreigt de kano te zinken. Gelukkig zien zij in de verte schepen varen en blaast Mesdag op zijn trompet het SOS. Het blijken helaas Duitse ­patrouilleboten te zijn en beide schipbreukelingen worden gearresteerd.

Skippy de Vaal1

 

  

Skippy de Vaal 

 

 

 

 

 

Onze opgewekte ras-Amsterdammer, die tijdens herdenkingen en herdenkingsreizen altijd genoot van de aanwezigheid en aandacht van lotgenoten en dierbaren, heeft ons verlaten. Wat zullen wij zijn soms ondeugende blik en aanwezigheid missen.

 

NDC en Vrienden 29 apr 2020 no2

 

 Virtuele herdenking 29 April bij Dachau Monument

 

 

 

 

 

 

Ieder jaar wordt de herdenking bij het Nationaal Dachau Monument door zo’n 200 mensen bezocht. De helft daarvan zijn vaste bezoekers: familieleden en aanverwanten van Oud-Dachauers en afgevaardigden van andere organisaties, ambassades en overheidsinstellingen. De andere helft bestaat uit incidentele bezoekers, vooral jongere generaties: scholieren en/of studenten die een onderzoek hebben gedaan, familieleden en kennissen van ….

herdenking Dachau Monument 18april 021

 

Herdenking Dachau monument op 18 April

Ieder jaar hebben kinderen van de Merkelbachschool een belangrijke rol bij de herdenking. Helaas kon deze dit jaar niet plaatsvinden. Om dit bijzondere jaar (75 jaar na de bevrijding) niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft de Merkelbach school dit bijzondere document gemaakt. 

Op 18 april om 12.00 uur waren 3 vertegenwoordigers aanwezig, die gedeeltes hebben voorgelezen uit het boek ‘Goethe in Dachau’ van Nico Rost.  Na 2 minuten stilte, hebben zij 30 gele en rode tulpen in de haag gestoken ter nagedachtenis aan allen, die in dit kamp hebben moeten verblijven.

 

 

 

 

 

de oorlog van wiardie beckman

 

 

 

 

 

Uitnodiging voor de presentatie van Op verzoek van Hare Majesteit.

De oorlog van Wiardi Beckman geschreven door Frans en Tamara Becker

zondag 15 maart vanaf 16.00 tot 18.00 uur,

rode rozen Dachaukl

 

 

 

 

 

Excursie Marne College Bolsward

Van 7-10 oktober jl. hebben 25 leerlingen van het Marne College uit Bolsward een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Dachau en de stad München.

Zolang..

3531mai1Dachau2017

Zo lang je kleinkinderen zich jouw verhaal herinneren,

is er hoop dat ze je verleden niet hoeven te herhalen.

 

 

 

 

 

Leo Schenk 7564

 

“Het feit van overleven verplicht”

 

 

Deze tekst, die tot in 2001 als motto boven de nu verdwenen glaswand met namen in het nationaal museum kamp Vught te lezen was, komt niet van een overlevende uit dit doorgangskamp van de vernietiging. Het is een zin uit een van de laatste brieven van de journalist Koos Koster, die in 1982 samen met drie collega’s van zijn Nederlandse IKON-televisieploeg in El Salvador werd vermoord. Als eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk was ik hun opdrachtgever, en daarmee ook verantwoordelijk voor hun aanwezigheid in dat treurige land.

 

Lejo Schenk, journalist

Heruitgave ‘De Bus uit Dachau’

Bus uit Dachau scan foto

 

Dertig jaar geleden verscheen bij Uitgeverij Balans ‘De Bus uit Dachau’, waarin Jos Schneider en Gijs van de Westelaken, destijds redacteuren van het opinieweekblad Haagse Post, de terugreis naar Nederland reconstrueerden van achttien Nederlandse gevangenen. Een van die gevangenen was de jonge W.L. ‘Boebie’ Brugsma, die later hoofdredacteur van HP zou worden – door hem waren ze op het idee voor het boek gekomen. De reis in een geconfisqueerde bus, dwars door het vernietigde Duitsland, diende als kapstok voor het portretteren van de levens van de reizigers, die een bijzondere dwarsdoorsnede bleken te vormen van Nederland in verzet.

 

Boek over Jaap van Mesdag

20171023 110149

 

Op 21 oktober vond in Lelystad de boekpresentatie plaats van ‘Doen’, over oud-Dachauer Jaap van Mesdag. Na de oorlog ontwikkelde Jaap zich tot een gepassioneerd sportvlieger en een markant figuur in de wereld van de historische luchtvaart. Hij overleed in oktober 2015 op 93-jarige leeftijd.

 

© 2022 Comité international de Dachau.