Boek over Jaap van Mesdag

 

Op 21 oktober vond in Lelystad de boekpresentatie plaats van ‘Doen’, over oud-Dachauer Jaap van Mesdag. Na de oorlog ontwikkelde Jaap zich tot een gepassioneerd sportvlieger en een markant figuur in de wereld van de historische luchtvaart. Hij overleed in oktober 2015 op 93-jarige leeftijd.

 

20 Scannen0004 collectie Joop

Foto Joop Groot Nuelend.

 

Jaap van Mesdag was een kleurrijk mens. Een fervent jazzmuzikant die in de Tweede Wereldoorlog in een kano naar Engeland probeerde te varen, in nood kwam en op zijn trompet het SOS-signaal blies. Een schip van de Kriegsmarine pikte hem op en er volgden drie concentratiekampen. Jaap werd bevrijd in Dachau, reisde naar de Britse Goudkust in Afrika, werkte voor J.P. Morgan op Wall Street en handelde in grand cru wijnen uit de Bordeaux. Schijnbaar en passant restaureerde hij een zeventiende-eeuwse poldermolen waarin hij ging wonen. De bijnaam ‘Doen’ die zijn moeder hem als peuter al gaf, was raak gekozen.

 

20171023 110814

 

In het boek ‘Doen’ komt het allemaal voorbij, maar ligt de focus op Jaaps levenswerk: de opbouw van de unieke collectie historische vliegtuigen waarmee hij in 1976 begon. Machines uit de beginjaren van de luchtvaart zijn het vooral, kistjes gemaakt van mahonie- en essenhout, spandraden en doek, uit een tijd waarin vliegen alleen was weggelegd voor onverschrokken aviateurs. Om zich heen verzamelde Jaap een gedreven club mensen die hem hielpen deze early birds te restaureren en na te bouwen. Luchtwaardige toestellen moesten het zijn, waarmee ze bijvoorbeeld de eerste Kanaalvlucht van Louis Blériot uit 1909 konden nadoen. Die waaghalzerij uit de pioniersjaren van de luchtvaart trok Jaap wel.

 

20171023 110149

 

Het boek ‘Doen’ telt 152 pagina’s en is rijk geïllustreerd met meer dan 130 foto’s en afbeeldingen. Het is verkrijgbaar voor 20 euro plus portokosten via onderstaand contactformulier.
De opbrengst komt ten goede aan stichting Vroege Vogels, de Early Birds, waarin Jaaps vliegtuigen zijn ondergebracht.
 
bestellen kan door hier een berichtje achter te laten