Dr. des. Markus Wegewitz winnaar Zámečník-Studie prijs 2022

 

Markus Wegewitz KL

 

 

Op 30 april 2020 zal via een video verbinding de prijsuitreiking plaatvinden van de Stanislav Zámečník-Studie prijs. Deze is dit jaar toegekend aan Dr. des. Markus Wegewitz uit Jena voor zijn dissertatie “Gecultiveerd Anti-Fascisme. Nicolaas Rost en de lange strijd tegen het nationaal-socialisme, 1919-1967.”

 

 

 

 

 

image thesis award CID

 

 

 

 

De heer Wegewitz heeft onderzoek gedaan naar het politieke leven van de schrijver en overlevende van het concentratiekamp Dachau, Nicolaas Rost (1896-1967). Tussen België, Nederland, Tsjecho-Slowakije en de twee Duitse staten fungeerde Rost voor en na 1945 als intellectuele bemiddelaar en bevorderde hij het gedachtegoed van de Duitstalige literatuur. Vooral tegen de achtergrond van zijn betrokkenheid bij de verenigingen van slachtoffers van het nationaal-socialisme en zijn uitgebreide activiteiten in het onderwijs, heeft hij zich de vraag gesteld op welke manier Rost's werk verbonden was is met de sociale maatschappelijk debat over de Europese dimensies van het nationaal-socialisme.
Het project van Dr. Wegewitz was niet bedoeld als een klassieke biografie maar eerder als een probleemgericht contextualiseren. Tezelfdertijd onderzocht hij de verschillende vormen van staatsbeleid inzake geschiedenis, het netwerk van Duitse ballingenliteratuur en de ontwikkeling van de vormen en verhalen over de herdenking van de misdaden van het nationaal-socialisme.
De laudatio zal worden uitgesproken door de juryleden Hans de Vries en Annette Eberle. Tijdens de prijsuitreiking zal de heer Wegewitz een korte samenvatting geven van zijn dissertatie.