Het verhaal van de 4 broers Kloostra in Dachau.

 

Hun strijd tegen het fascisme van 1933 tot 1945

 

 

Bij de strijd tegen het fascisme tijdens de oorlog in Spanje en de Tweede Wereldoorlog waren 15 leden van de familie Kloostra en haar schoon families betrokken. Vier van hen verloren het leven. Degenen die in Dachau gevangen zaten zijn: Arie, Jan, Johan en Rein...

Hetty Hoogeweegen - van der Togt

(18-10-1924 ~ 28 10-2011)

17

 

 

 

de zussen

 

 

 

 

 

 

 

 

De zusjes van der Togt. 

Hetty was de middelste van de 5 dochters van architect Frans van der Togt en Tilly van der Togt - Haussmann. Hetty was een positief, sportief en vrolijk meisje. Haar lust en haar leven was hockeyen. Ze volgde de opleiding Heilgymnastiek en Massage in Den Haag. Haar oudste zus Ellen was ook actief in het Haagse verzet, haar zus Hilde maakte bonkaarten.
Wat de rol van Hetty precies was weten we (nog) niet. Haar eigen woorden waren: Ik bracht krantjes rond.... Hetty had tijdens haar arrestatie 75 gulden in haar tas.

FamilieLeon Kind

Leon Kindt 

 

 

 

Op de foto hieronder helemaal links , dat ben ik Theo Kindt, op de arm van m'n vader Leon kindt kijk ik en beetje verlegen in de camera.

Het is 1950 en we poseren voor onze winkel in Kieldrecht in Belgie.

Dit verhaal gaat over Leon kindt, zijn verzet en gevangenschap in Dachau.

Andere Tijden:Nacht und Nebel

Oud Dachauers vertellen over hun ervaringen.

lees meer op de website van andere tijden

 

KZ Allach, het vergeten concentratiekamp nabij Dachau.

 

Lager Allach 9

 

Vanaf 1935 vestigde de Bayerischen-Motorenwerke AG op ongeveer 10 kilometer ten noorden van München, aan de noordelijke rand van het Allacher Forst, een nieuwe, op de wapenindustrie gerichte fabriek onder de naam van BMW-Werk Allach of BMW- Flugmotorenbau GmbH.

 

Pim Boellaard in Film uit 1945.

Geluidsopname teruggevonden.

fotofilmpimboellaard Het geluid
behorend bij een filmrol
gemaakt in Dachau vlak na de
bevrijding teruggevonden.
 

 

henk arendse1

Henk Arendse

Het is crisistijd en mijn ouders hebben er geen weet van dat ergens diep in Duitsland op 21 maart 1933 concentratiekamp Dachau zijn poorten opent.