Het Internationaal Dachau Comité (CID)

 

Het Internationaal Dachau Comité (CID) is de internationale organisatie van het voormalig concentratiekamp Dachau. Als internationale vereniging zonder winstoogmerk (non profit) onder Belgisch recht zijn de statuten van het CID in december 1958 in de Belgische Staatcourant onder nummer 3987 gepubliceerd.

Het CID vertegenwoordigt alle ex-gedetineerden, nabestaanden en slachtoffers uit de kampperiode van Dachau tussen 1933 en 1945. Het betreft gedetineerden die niet alleen uit Duitsland maar ook Albanië, België, Wit-Rusland, Bulgarije, Denemarken, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije,Tsjechië, Turkije, Oekraïne en Hongarije werden gedeporteerd. Natuurlijk vertegenwoordigt het CID ook de ex-gevangenen uit Armenië, China, Canada, Iran en Irak, Turkije, deVerenigde Staten en Zwitserland en de ex-gedetineerden die tegenwoordig in andere landen wonen, zoals in Israël.

Het CID is als onafhankelijke organisatie de spreekbuis van de voormalige gevangenen uit 37 landen, waaronder Duitsland. Het Internationaal Dachau Comité werd zelfs al vóór 29 April 1945 (bevrijding van het concentratiekamp Dachau) door de gevangenen van het concentratiekamp zelf opgericht. Het voormalig kampterrein werd, dankzij de toewijding en betrokkenheid van het Internationaal Dachau Comité (CID), in 1965 een officiële gedenkplaats. Het CID is verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding van het volledige Kamp terrein en de gebouwen en monumenten die zich daarop bevinden. Het CID besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van deze bijzondere Gedenkplaats als een plek voor herinnering en minstens zo belangrijk aan "Leerplaats dat nooit meer". Het CID is als beheerder ook verantwoordelijk voor de voormalige SS-schietbaan in Hebertshausen, waar duizenden Russen in koelen bloede door de SS werden vermoord.

In 1966 heeft de CID een bilaterale overeenkomst met de Vrijstaat Beieren ondertekend, die regelt dat het CID financiële middelen ontvangt om haar werkzaamheden te vergemakkelijken. Dit contract is nog steeds van kracht en werd in de wet tot oprichting van de "Stiftung Bayerische Gedenkstätten" vastgelegd. Het CID wordt geconfronteerd met het onvermijdelijk en geleidelijk verlies van voormalige gevangenen. Andere vaak actieve oud-Dachau-ers zijn door een verminderende conditie steeds minder in staat de boodschap en de herinnering van het CID en de gebeurtenissen in het concentratiekamp Dachau te vertellen. Daarom verjongt het CID haar organisatie met jongere generaties om zo het werk te kunnen blijven doen en in de toekomst voort te kunnen zetten.

De website van het CID vind je hier